Hubení švábů

Švábi jsou rozšíření po celém světě, úspěšně přežívají v různých podmínkách: zavlečení do lidských obydlí, potravinářských a jiných provozů… S bohatými zdroji potravy se velmi rychle množí a dokáže svým výskytem zamořit rozsáhlé objekty. Šváb obecný, rus domácí a další švábovitý hmyz je nebezpečný z hlediska přenášení nemocí. Leze po všech materiálech a kontaminuje čisté prostředí mikroorganismy s jiných prostor, jako například odpad. Problematika nebezpečí přenosu choroboplodných zárodků švábů, nebo rusů, je nejvíce významná v nemocnicích a potravinářských provozech.

Metody hubeni švábů

K hubení švábů, rusů a jiného hmyzu využíváme různých metod pro dosažení jejich totálního vyhubení v objektu. Ve většině případů používáme požerové nástrahy, například gely, které jsou nejméně omezující zákazníka, zvolený přípravek na hubení švábů musí být účinný, zároveň musí co nejméně omezovat. Při použití aerosolu, nebo provedení plynování objektu dochází k zastavení provozu.

Potřebné činnosti pro vyhubení švábů

  • Odborná prohlídka objektu DDD technikem, zjištění rozsahu zamoření.
  • Nalezení zdroje zamoření, opatření proti znovuzavlečení švábů.
  • Provedení represivního zásahu za účelem vyhubení švábů, nebo rusů.
  • Kontrola úspěšnosti zásahu, doplnění jedových přípravků.

Zástupci švábovitých vyskytující se na našem území:

Rus domácí (Blattella germanica)

Je 11-15 mm velký. rozšířen po celém světě. Přes den se skrývá ve skulinách a škvírách, v noci je aktivní a hledá potravu. Živí se odpadky ale ožírá i papír, kůže atd. Rozmnožuje se po celý rok. Samice klade okolo 30 vajíček.

Šváb obecný (Blatta orientalis Linnaeus, 1758)

Hmyz velikosti zhruba 21 až 28 mm a má tmavě hnědou barvu. Původem je s jižní Asie. Ve volné přírodě běžně nežije, jako synantropní druh se vyskytuje po celém světě.Samice a samec jsou rozdílní. Samec má dobře vyvinutá křídla, kdežto samice má jen pahýly.

Pokud Vás švábi otravují, neváhejte nás kontaktovat a my Vám švábi vyhubíme.