Vše pro hygienické prostředi
Mám zájem
Menu

HUBENÍ POTKANŮ STOJÍ PÁR STOVEK | pokuta může být až milionová

Délka čtení: 2 min., 55 sec.
HUBENÍ POTKANŮ STOJÍ PÁR STOVEK | pokuta může být až milionová

Největší sankce hrozí nedbalým firmám a bytovým družstvům. U majitelů rodinných domů je omezena na 10 tisíc korun.

Nezapomněli jste včas položit do sklepa jed na krysy? Když nastává jaro, příroda se zazelená a poskytuje dostatek potravy pro všechny. Jedna samice myši má běžně 5 až 10 vrhů za rok a každý vrh obsahuje 4 až 16 mláďat. Mláďata myší dosáhnou pohlavní dospělosti za pouhých 8 až 12 týdnů. Samice potkana odchovává 3 vrhy do roka, ve výborných podmínkách může mít 5 a více vrhů. Zabřeznout může – podobně jako většina dalších myšovitých – už 24 hodin po porodu. Až skončí teplé dny, začnou myši a potkani hledat zimoviště. Rádi to mají tam, kde je teplo a kde mají dost potravy. Třeba ve výrobních halách nebo bytových domech. Jejich majitelé jsou povinni výskyt hlodavců regulovat.

Hlavní​​​​​​ je prevence

Běžná deratizace rodinného domu nebo vchodu na sídlišti přijde na pět set korun, pokud si položení otrávených návnad majitel zařídí sám. „Kdo si ji nechá udělat od firmy, zaplatí tisíc až dva tisíce korun,“ na dotaz finanční nákladnosti odpověděl mistr D.D.D. Martin Temlík ze společnosti Dezis.eu. Deratizovat je ovšem třeba preventivně. „Když s tím začnete, až když máte něco ve sklepě, tak je to špatně,“ poznamenal deratizátor.

„Pokud se v blízkosti vašeho domu či chalupy nachází neudržovaný pozemek, pole, skládka nebo hospodářská budova, je vyšší pravděpodobnost, že se hlodavcům ve svém domě nevyhnete,“ uvedl Martin Temlík z deratizační firmy Dezis.eu.

Pozor na sankce

Jestliže majitelé nemovitostí – podnikatelé, bytová družstva nebo společenství vlastníků bytových jednotek – deratizaci zanedbají, hrozí jim pokuta ve výši až dvou milionů korun. Prokáže-li se, že kvůli tomu bylo poškozeno něčí zdraví, může být sankce dokonce ještě o milion vyšší. V případě rodinných domů a bytů je pokuta omezena na 10 tisíc korun. V Ostravě si nespokojení majitelé domů, k nimž od sousedů malí nezvaní čtyřnozí návštěvníci přicházejí, mohou stěžovat na magistrátu.

„V posledních letech jsme několik upozornění na výskyt hlodavců obdrželi. Ročně se jedná o desítky případů,“ řekl Deníku mluvčí magistrátu. 

Dejte na hygienika

Na místo se v tom případě na kontrolu vydávají hygienici. V případě nesrovnalostí majitelům domů vysvětlí, jaká rizika jim a jejich nájemníkům zejména od potkanů hrozí. „Prakticky po každém takovém jednání si vlastníci objektů objednávají odbornou firmu k provedení deratizace,“ řekl Deníku mluvčí Hygienické stanice hlavního města Prahy Zbyněk Boublík. 

Kolik hlodavců deratizační firmy celkem vyhubí, podle něj není možné zjistit. „Taková čísla nemohou mít reálnou vypovídací hodnotu,“ míní. Odborníci odhadují, že na každého Ostravana připadá až pět potkanů.

Plošná deratizace ve městě objednaná magistrátem končí koncem listopadu. „Loni Ostrava za povrchovou deratizaci zaplatila 1,2 milionu korun, Ostravské vodovody a kanalizace za deratizaci stokové sítě 1,6 milionu,“ uvedl mluvčí. Pro letošek Ostrava na hubení potkanů počítá s obdobnou částkou.